Yolanda Eveleens, in 1974 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie, richting Vrije Grafiek, sinds die tijd werkzaam als beeldend kunstenaar, maakt fijnzinnige kleuretsen waarin de verbinding van natuur en cultuur in poëtische oerbeelden gevat wordt.

In de prenten spelen organische structuren een belangrijke rol. Jarenlang waren dat vooral de stroompatronen in water. Dat vloeiende veranderende element, als symbool van levenskracht, werd gevat in vaas- en schaalvormen, waarbinnen zich processen van metamorfose en groei voltrokken. Daarna vormden processen in het menselijk lichaam zoals ademhaling, bloedsomloop en spijsvertering een inspiratiebron. Organische structuren binnen het lichaam vertonen verrassend veel overeenkomst met satellietfoto's van de aarde.

Eveleens legt een relatie tussen die binnenwereld en vergelijkbare processen die zich in- en op onze aardbol afspelen, zo micro- en macrokosmos met elkaar verbindend. In het recente werk duikt ze de aarde in en onderzoekt ook daar de wisselwerking tussen binnen- en buitenwereld, tussen aarde, warmte en lucht.